Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Per ongeluk miljoenen voor armlastigen en behoeftigen

Vorige week betaalde de gemeente Den Haag 2,5 miljoen euro aan deelnemers van een werklozenproject. Een paar dagen later, toen het geld al gestort was, bleek dat 2.475.000 euro te veel te zijn.
Het ging om 69 werklozen die een premie hadden moeten krijgen van 300 tot 1.500 euro voor een ‘proefplaatsing in de arbeidsmarkt’. Een soort beloning dus, als ze weer aan het werk gingen. Maar dat werd per persoon honderd keer zoveel. Dertigduizend tot honderdvijftigduizend dus.

Je zal als werkloze zomaar ineens 150.000 euro op je giro krijgen. Als de wiedeweerga zou ik daarmee al mijn schulden aflossen. Zodat er dan de volgende dag 0,00 euro op mijn bankrekening staat. En als de gemeente Den Haag het teveel betaalde weer terug wil gaan halen (zoals ze dat inmiddels heeft aangekondigd), zou ik ze onmiddellijk verwijzen naar mijn inmiddels tevreden gestelde schuldeisers. Ga het dáár maar halen, zou ik zeggen.
Wat een gedoe.
En degenen die deze ellende veroorzaakt hebben gaan natuurlijk weer vrijuit.

Het gebeurt in Den Haag wel meer, dat de gemeente bepaalde groepen mensen van veel te veel geld voorziet. Ik denk dan aan torenhoge bonussen voor politieke bobo’tjes, subsidies voor tussenbaasjes en aantrekkelijke vestigingsbijdragen voor bedrijfsbonzen. Met deze voortrekkerij en vriendjespolitiek zijn ook regelmatig miljoenen euro’s gemoeid.
Je zal de gemeente Den Haag nooit horen zeggen, dat ze die gang van zaken betreuren. Laat staan, dat ze al dat geld terug vorderen als blijkt dat dat niet naar behoren is besteed.

Maar bij werklozen, armlastigen en behoeftigen doen ze dat dus wel. Logisch natuurlijk. Want verschil moet er zijn. Al is het alleen maar om de rat-race van de huidige miljonairs om nòg meer geld in stand te houden of nog verder te stimuleren. Zodat het verschil tussen arm en rijk, dat de laatste tien jaar toch al zo enorm veel groter is geworden, nóg groter wordt.

Ben ik een cynische mopperkont? Had de gemeente dat per ongeluk teveel betaalde geld dan nìet aan die werklozen moeten terugvragen?
Ik weet het niet, ik weet het niet. Je zou zeggen dat dat niet eerlijk zou zijn tegenover al die andere werklozen die dat geluk niet ten deel viel.
Wel weet ik, dat die 2,5 miljoen peanuts zijn. Zeker als je het vergelijkt met het geld dat gemeenten jaarlijks verspillen om hun stad nog schreeuweriger op de kaart te krijgen.
 
Geplaatst op: Donderdag 11 april 2019 om 08:28 uur
1649856
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld