Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Snobisme en sulligheid in Den Haag

De vorige keer schreef ik over de plannen om Scheveningen voortaan ‘The Hague Beach’ te noemen. De inkt was nog niet droog of ik schrok alweer op van het volgende plan.  Drie Haagse parken (Westbroekpark, Waterpartij en de Scheveningse Bosjes) worden straks op één hoop gegooid en gaan vanwege de expats die daar bij tijd en wijle belastingvrij een frisse neus halen, in het vervolg ‘Het Internationale Park Tadaa! Tadaa!’ heten.
Kosten 6,5 miljoen euro.

Weet je wat? dacht ik. Om wat tegenwicht te bieden aan al die holle bombast, en grootheidswaan zouden we alles eigenlijk gewoon weer kleinschalig moeten maken. Dus niet van dríe parken één park maken maar bijvoorbeeld zéven.
Want als je op de kaart kijkt liggen al die parken toch al tegen elkaar en kan het niemand schelen of het er nou één, drie of zeven zijn. En méér groen komt er toch niet in Den Haag. Dus dat maakt verder ook niet uit.

En dan geven we die zeven parkjes juist hele kneuterige, kleine peuterspeelplaatsnaampjes zodat de waarheid over Den Haag komt te liggen waar hij hoort: ergens tussen snobisme en sulligheid.

De Scheveningse bosjes zullen dus voortaan wat mij betreft uit drie onderdelen bestaan: ‘De Bosjes van Revis’, ‘Het Landje van Joris’ en het ‘Hofje van Engels’.
Links van de vijver in De Waterpartij gaat het dan ‘Het Bruijne Aanplantinkje’ heten en rechts ‘Rabin’s Rommeltje’.
Het Westbroekpark wordt tenslotte opgesplitst in ‘Cour d’Joziasse’ en ‘Ons Klein Zwitserlandje’.
Wie weet of het dan toch nog gezellig wordt in Den Haag.

Weet je wat?
Laten we gelijk heel Den Haag even doorlopen en de onderkomens van andere gewichtige kluiveduikers gelijk ook maar even voorzien van wat gezellige peuterspeelzaalnaampjes.

Het Nieuwe Spuiforum wordt dan: ‘Het Wijsmakertje’. Om ons te herinneren aan de wethouder die ons bij de neus nam met de belofte dat, als hij het voor het zeggen kreeg, het ‘Spuiforum’ absolúút niet door zou gaan.

En de Juliana-Kazerne? Die kazerne in de oksel van het Benoordenhout waar al die mensen wonen die het voor het zeggen hebben? De kazerne die al ruim twee jaar leegstaat en die om de een of andere duistere reden via allerlei old-boys-netwerken steeds maar weer níet in aanmerking komt om als vluchtelingenopvangcentrum te dienen?
Die kazerne noemen we voortaan “Het gestrande Asielzoekertje’. Opdat het alle inwoners van het Benoordenhout helder voor de geest zal blijven staan dat ze geen vluchtelingen in hun back-yard wilden.

Ach. Zo kan ik wel even doorgaan.

Het paleis Noordeinde gaat voortaan met een knipoog naar de bewoners ‘Pollewop en Pippeloen’ heten.
Huis Ten Bosch noemen we ‘Villa Kakelbont’.
Boven de draaideuren van het IJspaleis komt een groot bord met ‘De Ukkepukkies’ erop.
De Grote Marktstraat gaat voortaan door het leven als ‘Duizend ondernemerskusjes uit China’.
En boven de poortjes van het Binnenhof komt ‘De Hummelhoek’ te staan.

Het is wat tegenwicht tegen ‘Het Internationale Park’, ‘The Hague Beach’, City dit en City dat.
En  misschien  dat op die manier de verhoudingen in Den Haag weer een beetje rechtgetrokken worden.
Geplaatst op: Vrijdag 4 december 2015 om 08:45 uur
1793981
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld