Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Soelaas in tijden van larie en lulkoek

Het wordt weer lente. Dat zouden we bijna vergeten in tijden waarin de kranten vol staan met zaken die helemaal niet gaan over de aanvang van de lente. Terwijl dàt juist het opbeurende nieuws zou moeten zijn waar we verder mee kunnen.
Voorbeeld: Het egeltje in onze tuin, dat we nog kenden van vorig jaar (en toen zijn dagelijkse weg naar de eetbakjes van onze twee poezen had gevonden via het kattenluikje van de tuin naar de serre en het tweede kattenluikje van de serre naar de bijkeuken) was na zijn winterslaap weer wakker geworden en had kennelijk de weg naar de eetbakjes van de poezen weer gevonden! Geweldig! Een egeltje door twee kattenluikjes! En dat-ie die weg nog wist na een half jaar! Een lentewonder.

Berichten van grotere importantie uit de NRC van 20 april jongstleden:

●’Op de lege picknickweide in Rhijnauwen drukken twee afgetrainde mannen zich naast elkaar op. De handen van een van die afgetrainde mannen, wijkagent en ‘survivalrunner’ Michel Hagebeek (54) steunen op 20-literjerrycans, terwijl zijn voeten op een picknicktafel rusten’.
Dit alles onder de noemer: ‘Als fitboy laat je je in tijden van corona nergens door weerhouden’.
●’Afvalnood. Nu is dat buikje een nóg grotere zorg, want je bent daardoor bevattelijker voor corona’. Een kop met koeienletters en een prominente foto van een zekere Arina Angerman (met buikje) die vlak bij haar huis oefeningen doet met een soort rekveer boven haar hoofd.
●’Sport komt in de NRC voortaan in het economiekatern. De vaste pagina Wetenschap verhuist tijdelijk ook naar het economiekatern. In het economiekatern is namelijk ruimte gekomen omdat er minder sport is om over te berichten’. Aldus hoofdredacteur René Moerland.
● ‘Complottheorie: Verband tussen 5G-zendmasten en het coronavirus? 15 Telecom-masten in brand gestoken. De 26-jarige Nana (die niet met haar achternaam in de krant wil): Ze willen via die zendmasten met corona de bevolking uitdunnen’.
●En dan, tá tááá! ineens een bericht dat niet over corona gaat. Op pagina C6. Cultuurkatern dus. Jan van der Kooi, schilder en tekenaar (63) roept paginabreed uit: ‘Ik bergrijp nu ook wel waarom een paard niet viool kan spelen’.
Hè, hè. Eindelijk. Na 63 jaar mag dat dan ook wel.
●Op het jeugdjournaal van 20 april hadden ze voor de kinderen de term Outbreak Managementteam vertaald in: ‘Virusuitbraakdeskundigenclub’. Prachtig. Weten de kinderen tenminste ook weer wat er aan de hand is.

Als je al die dingen leest en hoort ga je op den duur denken dat er méér aan de hand moet zijn dan alleen maar een zeer ernstige, besmettelijk ziekte.
Een infectueuze vlaag van nationale waanzin? Of overdraagbare angst?

Hoe dan ook was dat egeltje, dat na zijn winterslaap had onthouden, dat-ie vanuit onze tuin door twee katteluikjes moest om bij het dichtstbijzijnde voedsel te komen, een verademing. En een lust voor het oog in deze bizarre tijden.
Ook onze poezen, Opie en Don de Baron, zagen zijn geschuifel vertederd aan en stelden hun brokjes lankmoedig ter beschikking.
 
Geplaatst op: Woensdag 22 april 2020 om 12:29 uur
1821760
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld