Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Toen was geluk nog heel gewoon in Kijkduin en Baarland

 Als je zestig jaar geleden in Den Haag naar het strand wilde was Scheveningen er voor de toeristen, de patsers en de pretmakers.
De rustzoekers konden via de Fuutlaan en een pad door de duinen naar het het stille strand tussen Scheveningen en Kijkduin.
En het strand bij Kijkduin zelf was voor de mensen die iets zochten tussen pret en rust.

Ik weet nog goed dat er in 1960 in Kijkduin maar drie uitspanningen waren, waar je wat kon drinken. Daar zat je dan op een groot buitenterras met glazen windschermen eromheen en met uitzicht op strand en zee. Geweldig!
Dat was dus nog vóór de tijd dat Kijkduin Scheveningen wilde nadoen. Vóór de tijd dus van de Kijkduinse winkelgalerij dwars door de duinen. Vóór de tijd van het 10-verdiepingen tellende Atlantic-hotel met z’n 152 kamers, z’n thematische suites, z’n restaurants, z’n brasseries, bar, zwembad, sauna, fitness-ruimtes en schoonheidssalons.
Dat was dus in de tijd, dat geluk nog heel gewoon was.

In 2010 kwamen we in Zeeland te wonen. Zeeland met z’n 129 inwoners per vierkante kilometer. Dat was wèl wat anders dan Den Haag met z’n 5.400 inwoners per vierkante kilometer! Rust, ruimte en vrijheid. En er waren nog strandjes ook! Bij Baarland bijvoorbeeld. Wie schetst mijn (gewone) geluk toen ik daar aan de oevers van de indrukwekkende Westerschelde een uitspanning ontdekte, die er precies zo uitzag als een van die drie gelegenheden in het Kijkduin van toen! ‘De Landing’ genaamd. Naar de landing van de Schotten op die plek in 1944. Ook met een groot buitenterras met glazen windschermen eromheen. Met uitzicht op het ruime sop tot aan Zeeuws Vlaanderen toe!
En wat hebben we daarvan inmiddels genoten!

Tot nu.
Want de eigenaar van De Landing, Robbert Northolt, heeft iets in z’n hoofd gehaald. Wat? Waarschijnlijk het Kijkduin van ná 1960. Als het aan hem ligt, gaat het dijkpaviljoen tegen de vlakte om plaats te maken voor grotere nieuwbouw van maar liefst drie lagen hoog benevens zestien ‘lodges’ aan weerzijden van dat nieuwe verzinsel. Die ‘lodges’ bieden elk plaats aan twee hotelkamers. Allen met uitzicht op de bezoekers van het strandje. Die op hun beurt dus straks weer uitzicht hebben op die lodges.

De gemeenteraad maakt zich zorgen om de parkeerdruk ‘die nu al behoorlijk hoog is’.

Zo begon het in Kijkduin indertijd ook.
Geplaatst op: Donderdag 4 oktober 2018 om 08:10 uur
1549254
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld