Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Tweeduizend dollar per maand aan elastiekjes

Natuurlijk moeten er inkomensverschillen zijn. Dat houdt de moed erin. Dat houdt de vaart erin. Dat houdt iedereen wakker. Dus VVD, ga bij de coalitieonderhandelingen vooral door. Blijf erop hameren dat luie mensen niet in de watten moeten worden gelegd.

Maar er zijn grenzen.

In Nederland wonen nu 108.000 miljonairs. Die verdienen ieder gemiddeld 3.150.000 euro. De 200 rijkste Russen kregen er met z’n allen in het afgelopen jaar nog eens 100 miljard dollar bij. Indonesie spant de kroon. Daar zijn vier tabakshandelaren rijker dan de 100 miljoen armste mensen in dat land. 93 Miljoen daarvan moeten rondkomen met -omgerekend- 3 euro per dag. Terwijl die vier patjepeërs op één dag alleen al aan rente meer dan duizend keer het bedrag opstrijken dat die armen samen in een jaar uitgeven aan basisbehoeften.

Niet alleen in Rusland, Indonesie en Nederland worden de rijken steeds rijker. En de armen steeds armer. Overal op de wereld hoef je je tegenwoordig echt niet meer af te vragen waar de rijken hun geld vandaan halen en waar het geld van de armen blijft.
En natuurlijk kan je dan gaan roepen, dat het hebben van veel geld óók veel zorgen met zich meebrengt. En dat zal de VVD dan ook wel doen.
Pablo Escobar, indertijd één van de zeven rijkste mensen ter wereld, verdiende weliswaar 60 miljoen dollar per dag, maar zijn vaste lasten logen er ook niet om: per maand gaf hij alleen al aan elastiekjes 2.000 dollar uit om zijn bankbiljetten in overzichtelijke stapeltjes bijeen te binden. En zo heb je, als je rijk bent natuurlijk ook nog talloze andere zorgen.

Dat is tamelijk sneu. Temeer daar hebzucht nog steeds niet is erkend als een ernstige ziekte.

Maar dat ìs het natuurlijk wel. Je moet toch wel een halve gare, achterlijke psychopaat zijn om steeds nóg meer te willen hebben van iets, waarvan je al zovéél hebt? Dan ga je toch op zoek naar iets wat je nog níet hebt?
Geluk bijvoorbeeld. Of gemoedsrust.

Want dat is ook al zo jammer voor al die puissant solvabelen.
Ze kennen geen geluk. Geen gemoedsrust.
Dat kan ook bijna niet anders als je zelf steeds meer geld hebt.
En het zo langzamerhand steeds meer tot je door gaat dringen waar dat vandaan komt.

Zo. Dat moest er even uit.
 
Geplaatst op: Vrijdag 28 april 2017 om 08:13 uur
1457780
bezoekers
© 2018 - Julius Pasgeld