Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Valhelmen en gele hesjes

 Het zit eraan te komen: een verplichte valhelm voor snorfietsers. Tot nog toe konden snorfietsers, zoals ik, de wind heerlijk door hun haren laten wapperen op hun tochtjes. Vijfentwintig kilometer per uur en soms stiekem wel eens vijfendertig! Heerlijk!
Ik stam trouwens nog uit de tijd dat je zelfs op een motorfiets niet eens een helm op hoefde. En ook niet op een bromfiets.
Maar aan alles komt een eind. Nu dus ook voor snorfietsers. Want:

‘De snorfiets zorgt voor tientallen doden per jaar en veel letsel’.
‘Overal in het land botsen snorfietsers tegen objecten of tegen anderen’.
‘Ze verliezen de controle over het stuur. Met traumatisch hersenletsel tot gevolg’.
‘De snorfiets is helemaal niet minder gevaarlijk dan de bromfiets.
Want een kleine oneffenheid in de weg kan al een fatale klap veroorzaken. Ook
bij 25 kilometer per uur!’.
‘De eenvoudige bediening van de gashandel op de snorfiets doet, in combinatie met de lage snelheid de aandacht van de bestuurder verslappen’.

Aldus een zestal neuro-, trauma-, mond- en kaakchirurgen en internisten in de NRC van 10 december jongstleden. Een dag later overhandigden ruim 160 medici trouwens een brandbrief aan de Tweede Kamer over deze kwestie.

Tja. Ik weet het ook niet hoor.
Maar moeten álle snorfietsers dan over één kam worden geschoren? Ze mógen al niet harder dan vijfentwintig. Terwijl ze tegenwoordig steeds vaker worden ingehaald door fietsers op een e-bike zonder valhelm.
Is het op een snorfiets tijdens het spitsuur in hartje Den Haag even gevaarlijk als op een eenzame dijk langs de oevers van de Westerschelde?
Misschien zouden al die artsen er eens op kunnen wijzen, dat snorfietsers best zèlf na kunnen denken. En als snorfietsers dat níet kunnen, zouden ze er als de donder eens aan moeten beginnen. Of zèlf een helm opzetten zonder daartoe te worden gedwongen door de overheid. Anders is het dweilen met de kraan open.
En dan blijven de aanbevelingen die de artsen thans doen, niet meer dan doekjes voor het bloeden.

Stel je voor, dat we de weg van de overheidsdwang nog verder op blíjven gaan.
Dan weet ik er nog wel een paar.

-Iedereen die de stofzuiger ter hand neemt, wordt eerst verplicht een stof-filter voor de mond te binden. Er vallen jaarlijks namelijk nogal wat doden door luchtvervuiling.
-Mensen boven de vijftig dienen verplicht een incontinentieluier te dragen voor het geval dat…. Het zal in ieder geval een hoop ellende besparen.
-Personen die op hun route regelmatig langs grachten lopen worden verplicht een zwemband onder hun kleren te dragen.
-Voetballers dienen scheenbeschermers te dragen. Ook buiten de wedstrijdtijden en ook tijdens hun nachtrust verplicht. Anders vergeten ze die misschien aan te doen.
-Kinderen onder de 12 dienen bij fikse hagelbuien een veiligheidshelm te dragen. In Sierra Leone schijnen tijdens een hagelbui onlangs 2 kinderen ernstig hersenletsel te hebben opgelopen door grote hagelstenen.
-Iedereen met een minimum loon of daaronder dient in de open lucht verplicht een geel hesje te dragen. Tegen benadeling door de overheid.

Wel jammer van die frisse wind door je haren trouwens.
Geplaatst op: Donderdag 13 december 2018 om 08:27 uur
1564757
bezoekers
© 2019 - Julius Pasgeld