Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Van Boerenhol naar Kwakkel

Het leuke van fietsen is vaak, dat je je op eigen kracht voortbeweegt langs stille wateren en diepe gronden. Door berg en dal. Langs de vogelen des velds en het vredig grazende vee.
Maar onlangs fietsten we door Zeeuws Vlaanderen. En daar blijkt niets leuker te zijn dan een route te volgen langs zoveel mogelijk gehuchten met gekke namen. De omgeving doet er dan minder toe. Maar het enthousiasme is des te groter als je alweer door zo’n gehucht peddelt met een naam waar je zelf nóóit op was gekomen.
Fietst u mee?

We starten in Breskens, een algemeen gangbare plaatsnaam die we zelfs op school moesten leren. Maar dan begint het al direct: Boerenhol. Fietsen in Boerenhol is echt een heel aparte sensatie. Dat kan ik u wel zeggen. En al spoedig daarna verkeren we in Nummer Eén. Hetgeen ons de vraag ontlokt waar nummer twee en drie dan wel niet zullen wezen. Want flauwe grappen maken over die gekke plaatsnamen is vrijwel onvermijdelijk. Twee kilometer verder geef ik dan ook bij het naderen van het volgende plaatsnaambord vreugdevol te kennen dat ik nodig moet. En kijk…, komt dat even goed uit! We naderen Sasput.

Via Tragel en Scherpbier bereiken we het schattige gehucht Waterlandkerkje en twee kilometer verderop geraken we, je zal het niet geloven, ineens in Turkije. Hier stappen we even af om Recep Tayyip Erdogan te berispen wegens zijn terroristische wandaden. Maar hij blijkt in heel Turkije nergens te bekennen dus rijden we onverrichter zake via Stroopuit en Plakkebord naar de Belgische grens. Daar weten ze ook van wanten als het gaat om buitensporige plaatsnamen. Zo geraken we in Muizehol nadat we nog geen vijf minuten eerder Mollekot doorkruisten.
Het moet niet veel gekker worden!

Maar dat wordt het wel. Want na de oversteek over het Kanaal van Gent naar Terneuzen fietsen we weer in Nederland en komen zomaar, door De Ratte. En drie minuten later zelfs door De Muis! Wat een opwinding! Wat een sensatie. Zonder betalen! En in geen velden of wegen andere toeristen te zien!

Vervolgens geraken we weer over de grens en fietsen door Teerling via Kiekenhaag naar Hol. De grappen die we hier maken laat ik gemakshalve maar achterwege. Want die kunt u heus wel zelf verzinnen.

Gedurende het eindtraject fietsen we via Vliegenstal naar Muggenhoek. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat zich halverwege deze twee Belgische uithoeken het gehucht Halfweg bevindt, twee minuten gaans van Bloempot.

Tenslotte fietsen we weer terug in oostelijke richting en zoeken, na Schuddebeurs even aangedaan te hebben, vergeefs naar een eetgelegenheid in Ruischendegat. Gelukkig is even verderop, in Kwakkel, een restaurant waar we een maaltijd kunnen nuttigen.
 
Geplaatst op: Donderdag 3 augustus 2017 om 07:40 uur
1457790
bezoekers
© 2018 - Julius Pasgeld