Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Vervelende dingen over Den Haag

Vaak schrijf ik op deze plek vervelende dingen over Den Haag. Gaat er dan niks meer goed in Den Haag? Nee. Er gaat tegenwoordig niks meer goed in Den Haag. Alles wat in Den Haag goed was wordt minder. En wat verkeerd is in Den Haag komt nooit meer goed.

Neem nu de bemoeizucht van de gemeentelijke overheid. Die was toch al verschrikkelijk. Overal bemoeien de Haagse politici zich mee. Met het drinken van een biertje op een bankje in het park. Met straatmuzikanten. En waar ze zich echt eens mee zouden moeten bemoeien, een betere doorstroming van het verkeer bijvoorbeeld, of het schoonmaken van de straten, dat doen ze dan juist weer niet.

Afgelopen week ontvingen alle vrouwen in de leeftijd van 18 tot 42 jaar  die wonen in de stadsdelen Centrum, Escamp, Segbroek en Laak een brief van de gemeentelijke gezondheidsdienst waarin ze werden uitgenodigd een ‘kinderwensspreekuur’ te bezoeken. U leest het goed. Een kinderwensspreekuur. Alle vrouwen in die wijken. Dus vrouwen die zwangerschap overwegen in andere stadsdelen kregen zo’n brief niet. En vrouwen die geen zwangerschap overwegen in de wijken Centrum, Escamp, Segbroek, en Laak kregen die brief wel.
Kan het nog dommer, nog willekeuriger, nog ongenuanceerder en nog bemoeizuchtiger? Ik dacht het niet. Maar let op mijn woorden. Onze vroede vaderen en moederen in Den Haag laten niet na na iedere keer weer een nieuw record te vestigen op het gebied van waan en blaam.

Een kinderwensspreekuur voor vrouwen in het Centrum, Escamp, Segbroek en Laak dus. Waarom dan niet gelijk een ‘mijn-vrouw-gaat-vreemdspreekuur’ voor alle mannen in de wijken Bezuidenhout en Ypenburg? Of een ‘mijn-kinderen-luisteren-niet-meer-naar-mespreekuur’ voor ouders in de Vogelwijk en Morgenstond? Of een ‘ik-kan-hem-niet-meer-omhoogkrijgenspreekuur’ voor mannen tussen de 17 en 88 jaar in Loosduinen, de Bloemenbuurt en het Statenkwartier?
En, nu we ons toch aan het bemoeien zijn met de Hagenaars die over het algemeen best in staat zijn zelf hun boontjes te doppen, waarom eigenlijk geen ‘op-wie-moet-ik-straks-nou-toch-weer-stemmenspreekuur? Voor iedereen tussen de 18 en de 115 jaar in de Schilderswijk, de Molenwijk, Moerwijk, Vrederust en Wateringseveld. En dat de mensen die dan op dat spreekuur komen, te horen krijgen dat het in Den Haag al jaren geen reet meer uitmaakt op wie je stemt om de eenvoudige reden dat VVD, PvdA, CDA en D66 met z’n vijfendertigen toch de dienst wel weer zullen gaan uitmaken voor iedereen in Den Haag. Ongeacht wat de Hagenaars er zelf van vinden.

Weet je wat? Ik ga zèlf een spreekuur houden. Het ‘hoe-stel-ik-me-teweer-tegen-de-gemeentelijke-politiekspreekuur’. Voor iedereen van 10 tot 40 die niet in Den Haag woont maar overweegt om daar naartoe te gaan. En dan ga ik ze vertellen, dat Den Haag steeds drukker wordt. En hoger. En grauwer. En dat het in Den Haag steeds langer duurt voordat je van A naar B komt. En dat het in Den Haag verder best om uit te houden is. Als je je maar niks aantrekt van het gemeentebestuur.
Want dat trekt zich ook niks aan van jou.

Behalve als je kinderwensen hebt in een van de wijken Centrum, Escamp, Segbroek en Laak.
Geplaatst op: Vrijdag 14 juni 2013 om 08:50 uur
1793479
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld