Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Vreemde vogels in de Tweede Kamer

 De Vogel-van-het-jaar verkiezingen in Nieuw-Zeeland zijn getroffen door malversaties. Er werd gestemd op vogels als kuifaalscholvers, kokao’s en witwangreigers. Maar een hacker bleek 1.500 keer gestemd te hebben op de kleine grijze kiwi, Omdat hij die zo graag op de eerste plaats wilde hebben. Even stond de kiwi dus aan de leiding. Totdat de frauduleuze stemmen werden verwijderd. ‘Er mag niet worden gerommeld met het vrije, eerlijke verloop van de verkiezingen’, aldus de organisatie.
Vorige week werd uiteindelijk de kakapo tot winnaar uitgeroepen. De kakapo is een papegaai die niet kan vliegen. Als hij zich bedreigd voelt blijft hij doodstil staan in de hoop, dat zijn aanvaller hem aanziet voor een klein struikje.

Ook in Nederland kunnen we op 21 maart weer op vogels van diverse pluimage stemmen.
Op Rutte bijvoorbeeld. De kakapo van de VVD. Ook bij kakapo Rutte zie je heel duidelijk dat hij niet beweegt als hij wordt aangevallen. Of op z’n hoogst reageert met ‘het kan vriezen, het kan dooien’. Laten we het er maar op houden dat Rutte zich er maar al te zeer van bewust is, dat vogeltjes die te vroeg zingen voor de poes zijn.
Maar misschien wilt u liever op Aad de Mos stemmen. De kiekendief van de nieuwe partij Code Oranje. Als De Mos er in slaagt volgend jaar een zetel in de Tweede Kamer te veroveren weten we tenminste zeker dat er hier ook is gerommeld met de uitslagen.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat doe ik dan ook. Zo zijn er bijvoorbeeld tal van vogels die eigenlijk alleen maar steeds hun eigen naam noemen als ze communiceren. De koekoek bijvoorbeeld: kóekóek, kóekóek. Of de oehoe: òehóe, òehóe!.
Zo kraait Wilders op een hoge tak in de Tweede Kamer tegenwoordig ook eigenlijk niets anders dan; ‘Wìldérs!, Wìldérs!, Wìldérs!’. Soms word je er wel eens tureluurs van. Vooral als Thierry Baudet van het Forum voor Democratie z’n eigen naam daar nog eens doorheen gaat roepen: ‘Thiérry, Thiérry, Thiérry!’.
Wat een kakafonie aan vogelgeluiden! Dan raak je gewoon van het padje af als je je stem wil uitbrengen. En dan weet je bijvoorbeeld niet meer of Baudet nou eigenlijk lijstertrekker of lijsterduwer is.

Vogels kent men aan hun veren. Vooral pauwen zijn daarom duidelijk te herkennen. Die lopen vaak te paraderen alsof ze god zelf zijn.
Als je bij de verkiezingen op een pauw wilt stemmen kan je bij Henk Kool van de Partij voor de Toekomst terecht. Of bij Esther van Fenema van NL-Beter. Maar ook Hugo de Jonge van het CDA zal je met open armen ontvangen.

We zijn er bijna. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Die uitdrukking is hoogstwaarschijnlijk in de Tweede Kamer ontstaan. Wat een getierelier, getortel, getjilp. Van heggemus Lodewijck Ascher van de PvdA bijvoorbeeld. Van bontbekplevier Sigrid Kaag van D66. Van Groenling Liliane de Haan van 50-Plus. Dat brengt me dan weer op het gepiep van de Groenlinkse boompieper Jesse Klaver. En op het gekwak van SP-er Lilian Marijnissen.
Ben ik nog lijsttrekkers vergeten? Ach, het beste paard van stal! De beflijster Esther Ouwehand van de Partij voor de dieren in het algemeen en de vogels in het bijzonder! Hoe had ik die kunnen vergeten?

In de strijd om de vogel van de volgende vier jaar had ik de kleine vliegenvanger Kees van der Staay (SGP) , de huismus Gert-Jan Segers (Christen Unie) en de tapuit (ik had bijna ‘flapuit’ geschreven) Farid Azarka van Denk bijna over het hoofd gezien.
Maar dat wilt u me wellicht vergeven.
Geplaatst op: Donderdag 26 november 2020 om 08:29 uur
1883000
bezoekers
© 2021 - Julius Pasgeld