Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Wat nu, burgemeester?

In Den Haag mag een nieuwe partij die zich ‘Stop Wilders nu!’ noemt van burgemeester Jozias van Aartsen niet meedoen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens de burgemeester is de naam ‘Stop Wilders nu!’ in strijd met de openbare orde.
Ik heb geen idee waar het Wilderisme op den duur toe leidt. Ik heb zo mijn bedenkingen en ik vermoed, dat het slecht zal aflopen met de PVV. Maar wie weet. Voor hetzelfde geld floreert de partij naar behoren en blijkt het een welkome afwisseling tussen de vreselijke zelfgenoegzaamheid van al die op elkaar lijkende, bestaande partijen.
Maar toen dacht ik ineens: goh, wat zou er zijn gebeurd als er zich, in het München van 1920 in reactie op de DAP, een partij had willen inschrijven met de naam ‘Stop Hitler nu!’.

Kijk. Nu begeef ik me op glad ijs. Want naast die flinke hoeveelheid aanklachten die de gauw aangebrande Wilders al heeft lopen kan er vast nog wel eentje bij. Bijvoorbeeld tegen mij wegens een vergelijking van Wilders met Hitler. Maar ja. Aan de andere kant is Wilders voor vrijheid. De naam van zijn partij zegt het al: Partij Voor Vrijheid. Dus ik meen me de Vrijheid te mogen aanmatigen ineens te denken: goh, wat zou zijn gebeurd als er zich in het München van 1920 in reactie op de DAP een partij had willen inschrijven met de naam: ‘Stop Hitler nu!’

Zou ik dat mogen denken? En zou ik dat ook mogen opschrijven?
En zou ik me dan ook mogen afvragen wat er gebeurd zou zijn als er in dat München van 1920 misschien wel een overheidsfunctionaris (een burgemeester?) was geweest die een partij met de naam ‘Stop Hitler nu!’ had verboden omdat die naam in strijd zou zijn met de openbare orde? En dat diezelfde overheidsfunctionaris de oorlog dan overleefde en kennis kreeg van het onzegbare leed dat uit de heerschappij van Hitler was voortgevloeid en dat die zelfde overheidsfunctionaris zich dan eens achter zijn oren had gekrabd? En had gedacht: goh, wat zou er zijn gebeurd als ik die partij met de naam ‘Stop Hitler nou!’ nu eens wèl had toegelaten in het kiesregister? Had dat misschien iets gescheeld in de openbare orde in Dachau, Bergen Belsen en Buchenwald?

Let wel: ik suggereer hier uitdrukkelijk geen enkele overeenkomst tussen die fictieve overheidsfunctionaris uit mijn fantasie en onze vroede vader Van Aartsen. Noch wens ik te worden lastiggevallen met vermeende toespelingen op overeenkomsten tussen Wilders en Hitler. Nee. Dat bedoel ik dus niet. Ik vroeg me alleen maar af hoe de dingen zouden zijn gegaan als ze anders waren gelopen. En verder vroeg ik me af of ik me dat mocht afvragen.

Op het moment dat ik dit schrijf is het nog niet duidelijk of de lieden achter ‘Stop Wilders Nu!’ het geding dat ze hebben aangespannen tegen de gemeente Den Haag hebben gewonnen of verloren. Hoe dan ook zal ik, als het zover is, waarschijnlijk toch niet stemmen op de PVV of ‘Stop Wilder Nu!’. Maar daar gaat het nu even niet om.

Het gaat erom dat Jozias van Aartsen niet vooraf moet gaan bepalen op wie de Hagenaars op 3 maart hun stem wel of niet mogen uitbrengen.
Want wat is dan uw volgende stap, burgemeester?
Geplaatst op: Donderdag 14 januari 2010 om 22:36 uur
1821763
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld