Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Wat wel en niet mag in Den Haag

Wat mag er wel in Den Haag en wat niet? Dat is een vraag die niet zo een twee drie te beantwoorden is.
Een biertje drinken in Den Haag. Dat mag overal. Behalve op sommige plaatsen. Je moet dus precies weten waar wel en waar niet. En als je weet waar je geen bier mag drinken in Den Haag zie je daar toch ineens allemaal mensen aan tafeltjes en stoeltjes bier drinken. Dat mag dan weer wel. Omdat iemand een vergunning heeft om tafeltjes en stoeltjes buiten te zetten en daar bier te schenken.
Mag je op een zonnige dag voor je bezoek zelf een paar tafeltjes en stoeltjes voor je voordeur zetten en daar bier schenken voor je bezoek? Ook aan iemand die toevallig voorbij komt? Ja, dat mag. Mag je daar dan geld voor aannemen? Nee, dat mag dan weer niet.

Mag je bedelen? In het Wetboek van Strafrecht (WvS) staat nergens dat dat niet mag. In Den Haag mag je dus ook bedelen.
Maar niet overal. Dat hebben ze vorige week in de gemeenteraad met een speciale Algemene Politieverordening (APV) buiten het WvS om geregeld.
Je moet in Den Haag dus maar net weten waar je wel en waar je niet mag bedelen. En als je weet waar je niet mag bedelen zie je op die plaatsen toch allemaal mensen bedelen.
Mag je op plaatsen waar je niet mag bedelen dan tòch weer wel bedelen? Ja. Dat mag. Gebedel mag wel als dat gebeurt op etalageruiten, reclameborden en opschriften. Daarvoor moet je dan natuurlijk wel weer betalen. Precariorecht heet dat. Precariorecht is dus eigenlijk het recht van de gemeente om te bedelen bij mensen die bedelen.

Mag je in Den Haag in een tram of bus zitten als je daarvoor hebt betaald?
Nee. Dat mag niet. Als die tram of bus van de HTM is tenminste. Want dan moet je eerst inchecken. Anders krijg je, ook al heb je je tram/busabonnement laten zien, een boete van 35 euro.
Ik stel dezelfde vraag nog eens. Mag je in Den Haag in een tram of bus zitten als je daarvoor hebt betaald?
Ja. Dat mag wel. Als die tram of bus van Veolia is. Dan moet je juist nìet inchecken. Want als je dat wel doet wordt er -ook al heb je je rit met je tramabonnement al betaald- automatisch nòg een ritprijs van je rekening afgeschreven.

Mag je in Den Haag bomen kappen? Nee. Dat mag niet. Alleen als je een kapvergunning hebt.
Mag je ook zonder vergunning bomen kappen? Haagse inwoners niet. Maar Den Haag zelf wel.
Niet alleen op de Laan van Meerdervoort en de Loosduinsekade. Maar nu ook het Korte Voorhout! Daar kapte men vorige week ongestraft 13 platanen die plaats moesten maken voor nieuwbouw van de Hoge Raad. Zonder zich te houden aan eventuele kapvergunningen. En zonder boete te betalen.

Wat mag er wel en wat mag er niet in Den Haag?
Ach. Eigenlijk mag alles in Den Haag. Als je er maar voor betaalt.
Geplaatst op: Vrijdag 29 maart 2013 om 08:24 uur
1793424
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld