Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Weggegooid geld

Kopen, kopen, kopen! Dat zegt onze minister van financiën Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem. Vooral oudere mensen moeten meer uitgeven. Want dat is goed voor de economie.

Nog nooit steeg de bemoeizucht van de overheid tot dergelijke hoogte. Wat nou kopen? En nog belangrijker: wàt moeten we dan kopen?
Laatst ruimde ik m’n werkkamer op. Dat was wel nodig ook. Ik kan nou eenmaal niks weggooien. Ik bewaar alles. Alle belastingaangiftes van de afgelopen veertig jaar. Alle gebruiksaanwijzingen van apparaten die ik de laatste dertig jaar aanschafte. En dan al die adaptors. Ik telde er ruim veertig. Van geen van die dingen herinner ik me nog waar ze goed voor waren. Maar ook alle soorten stekkers die ik nodig had om die dingen van stroom te voorzien of met elkaar te verbinden. Van porseleinen kroonsteentje tot de meest geavanceerde HDMI-, Scart- en USB-pluggen. Mannetjes zowel als vrouwtjes. Ja. Dat wist u niet he. In de wereld van de electronische relaties heb je, net zoals bij mens en dier, mannetjes en vrouwtjes. Zo heb je bijvoorbeeld stekkers en stekkerdozen. Banaanstekkers en contra-stekkers. Daar kan je dan je banaan in steken. Ik dwaal af.

Die gebruiksaanwijzingen waren erg interessant. Honderden waren het er. Wat ik de afgelopen veertig jaar allemaal niet gekocht heb om me het leven gemakkelijker te maken. Je houdt het niet voor mogelijk. Lieve hemel, wat was ìk in mijn werkzame leven goed voor de economie. Natuurlijk waren er wasmaschines, drogers, stofzuigers, tv’s en computers in mijn leven. Die dingen maken het leven er echt gemakkelijker op. Maar wat bijvoorbeeld te denken van een Brother P-touch labelmaker. Een Quigg A4 lamineerapparaat. Een digitaal buitenkompas. Een Top-Craft multi-voltmeter. Een Gardena electronische watertimer. Een sleutelhanger met euro-wisselkoersberekenaar. Een draadloos koptelefoonsysteem. Een Olympus portable, digitale voice-recorder.
Moet ik doorgaan Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem?  Moet ik doorgaan met wat ik allemaal heb gekocht om de wereld te redden van de economische ondergang? Nou vooruit. Omdat jij het wil.

Een spatwaterdichte tijdschakelaarklok. Een inbraakwerende kluis. Een JVC micro-componetsysteem. Een accu-druppelaar. Een drukspuit. Een Braun pols-bloeddrukmeter. Een stopwatch met tijdsaanduiding, datum en alarm. Een pro-Max bewegingsmelder. En nog een kluis: de Sencys ET-seriekluis. Zeker om al die rotzooi in op te bergen. Wat een baggerzooi. Van alles wat ik kocht liet de helft het al gauw afweten en de andere helft heb ik maar een of twee keer gebruikt.

Er waren ook dingen bij waarvan ik nu absoluut niet meer weet wat het was. Een ‘Trust 70 watt multi function Slimline Power Adaptor’ bijvoorbeeld. En wat was in hemelsnaam een ‘Candy GO DC 38T condensor tuble Dryer’?
Zo. Nou hoeven ze gelijk niet meer in te breken in mijn computer om mijn consumptiepatroon door te verkopen aan ratsers en graaiers.

En kijk. Net nou ik de leeftijd heb bereikt dat ik onderscheid kan maken tussen wat wel en wat niet goed voor me is, en me eindelijk eens bewust word van wat voor godsonmogelijke en onnodige electronicabagger ik gedurende de afgelopen veertig jaar heb aangeschaft komt Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem aanzetten met de boodschap dat ik eigenlijk meer zou moeten kopen.

Beste minister. Mag ik mijn overgebleven geld misschien ook sparen? Om aan mijn kinderen te geven bijvoorbeeld? Zodat zij er op hun beurt allerlei onmogelijke rotzooi voor kunnen kopen? Totdat ze oud en wijs genoeg zijn om in te zien, dat het eigenlijk allemáál weggegooid geld is?
Geplaatst op: Vrijdag 12 juli 2013 om 08:59 uur
1793421
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld