Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Welkom, verliezers in het college

Voor de Hagenaars is het wel zuur. Ze stuurden de PvdA en de VVD weg wegens incompetentie en ernstige gehoorstoornissen. En wie blijken er na de verkiezingen de touwtjes in handen te krijgen? De PvdA en de VVD.
Het wekt dan ook geen verwondering dat steeds meer Hagenaars gaan denken dat Haagse politici uit zijn op de wellust van de macht en het bewijsmateriaal lijkt zolangzamerhand inderdaad die kant op te wijzen.

Maar wat zuur is voor de Hagenaar is voor de columnist een zegen.
Want zeg nu zelf. Dezelfde wethouders! Dezelfde lijsttrekkers! Dezelfde smoelen als voorheen! Ik hoef dus niet af te wachten hoe Norder, Kool, Huffnagel en Dekker hun eerste foutjes maken. Ik hoef dat niet meer af te doen met hun onervarenheid. Ik hoef niet meer gaandeweg hun machteloosheid te ontdekken. Nee. Direct al. Hup! In de touwen. Een onverbloemde rechtse hier. Een gemene trap onder de gordel daar. Want zo gaat dat kennelijk in de Haagse politieke arena. Vraag maar aan informateur Boele Staal.

De eregalerij:
Jeltje van Nieuwenhoven. Ooit blikvanger bij het Nationale Circus. Nu is haar magie uitgewerkt. Maar als type om zwerfkatten te eten te geven en ’s nachts haar ondergoed aan te houden voor het geval er brand uitbreekt zal ze het nog wel een paar jaar volhouden.
Frits Huffnagel (VVD). Verkondigt aan al wie het horen wil dat Den Haag een grote stad is. Zijn opvatting is nogal hardnekkig: elke vent die nooit het geluk heeft gehad in Den Haag te vertoeven, is tragisch misdeeld en heeft waarschijnlijk ook nog een heel klein pikkie ook.
Marnix Norder (PvdA). De PvdA-onderhandelaar met meer áán z’n hoofd dan erin. De Markies van Ritsel, Regel en Roof. Of, zo u wil, de wethouder van Haast, Hoog en Herrie. Zal zich de komende vier jaar waarschijnlijk verslikken in de irritante overtuiging van z’n eigen superioriteit tenzij hij z’n geheugen nog eens ontwikkelt als een functie van het gevoel.
Henk Kool (PvdA). Verwart rijkdom met goede smaak. Trekt daarom het Haagse bedrijfsleven net zolang voor totdat zelfs de achterlijkste sufferd in Den Haag door heeft dat-ie bij de neus genomen wordt. Heus. Ik zie graag dat mensen zakelijk zijn. Maar niet met zo’n hartstocht als Henk Kool.

En dan twee mogelijke, nieuwe sterren aan het firmament.
Marjolein de Jong D66). Niet onaantrekkelijk. Hoewel ze daar zelf niet van op de hoogte schijnt te zijn en ook geen enkele moeite lijkt te doen om eruit te halen wat er in zit. Ik heb wel vaker met opgewonden vrouwen te maken gehad. En weet dus zolangzamerhand dat je met redelijk denken geen enkele indruk op haar maakt.
Karsten Klein (CDA). De Obama van de Residentie. Een nieuwkomer. Hem geef ik, zoals hierboven reeds gemeld, graag de kans om Den Haag te redden voor het te laat is. Z’n eerste foutjes zal ik persoonlijk goed komen praten. Maar daarna kan hij op de gebruikelijke behandeling rekenen.

Zo. Dat was het weer. Het bovenstaande leek me zelf een aardige insteek voor de komende beleidsperiode. Maar ik kan me voorstellen dat daar in sommige kringen anders over wordt gedacht.
Geplaatst op: Vrijdag 16 april 2010 om 08:36 uur
1821773
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld