Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Wijsmakers en blijmakers

Vanaf deze week zijn wilde dieren verboden in het circus. Geen tijgers, leeuwen of olifanten meer. Alleen nog maar ezels, schapen, konijnen, hamsters en tamme huismuizen in de piste.

En hoe zit dat in het circus van de Haagse gemeenteraad? Het lijkt wel of daar ook een verbod van kracht is gegaan voor alles wat boven het maaiveld uitsteekt.
Zo denk ik met weemoed terug aan de leeuw Michel Dufresne. Die zei in de politieke arena op het Spui nog wel eens gewoon hardop wat-ie dacht. Een kunst, die zo goed als verloren is gegaan in de politiek

En zo was mijn hoop ook gevestigd op de Joris Wijsmuller. Ik heb nog een foto van hem uit de tijd dat hij deel uitmaakte van het Krakersbolwerk De Blauwe Aanslag. Op die foto ligt hij als een soort fotomodel met half ontblote borst op de motorkap van een Citroën-bestelautotootje. Een parodie op de commerciële verkoopcultuur. Dus toen hij de politiek inging, dacht ik: kijk, dat wordt nou de tijger in het circus. Daar moeten ze kooien omheenzetten en hem met zwepen in bedwang houden. Want die zal ze even gaan vertellen hoe het moet.

Helaas. Een tamme Haagse stadsmuis is het geworden.
Met de mooie beloftes van vóór de verkiezingen veegde hij direct na de verkiezingen z’n krent al af onder het mom van ‘De de politieke werkelijkheid, waar wij aan onderhevig zijn is nou eenmaal anders.’ En als hij weer eens verloor van de wethouder van Ontgroening en Verdichting, Boudewijn Revis, noemde hij dat ‘Een spel van geven en nemen’. En ineens schiet hem dan te binnen, dat er straks weer verkiezingen zijn en belooft hij, dat de toekomst voortaan niet meer zal worden bepaald op het stadhuis maar dat dat in het vervolg door de Haagse inwoners zal geschieden.
Vervolgens drinkt-ie een glas, doet-ie een plas en laat-ie de zaak zoals hij was. Of nee. Deed hij dat maar. Liet hij het krakersbolwerk De Vloek maar zoals het was. Een heel leger had hij vorige week nodig om daar een tiental krakers uit te verwijderen.

En dan zie ik hem ineens weer liggen op dat Citroën-bestelautootje op het Buitenom. En denk ik: wat vermag de hang naar macht toch veel in een mensenleven. Die kneedt ene Joris Wijsmuller binnen een jaar  tot ene Joris Wijsmaker.

Maar voor mensen zoals ik, die behept zijn met het idee dat er nog hoop is in de politiek en daar keer op keer weer van terug moeten komen is er dan nu: De Blijmaker!
Als u het niet meer ziet zitten, bijvoorbeeld omdat uw deur nog niet is geschilderd in de tinten van uw verleden, biedt Gerard Verspuij, eveneens afkomstig uit het gemeenteraadscircus op het Spui, u a raison van 4,50 euro per uur bemoediging en vertroosting onder de noemer: Ontmoet de Blijmaker! Samen met nog 40 andere Blijmakers van de firma De Volharding komen ze bij u langs als u uitziet naar een gesprek of als u een spelletje wilt doen.

Vroeger wilden we elkaar nog wel eens troosten, elkaar echte hoop geven of gewoon een spelletje met elkaar doen zonder dat dat georganiseerd hoefde te worden.
Maar met al die de Wijsmakers en Blijmakers van tegenwoordig hoeft dat ook al niet meer.
Geplaatst op: Vrijdag 25 september 2015 om 09:05 uur
1793979
bezoekers
© 2020 - Julius Pasgeld