Julius Pasgeld
Julius Pasgeld

Zeventien manieren om in de politiek je excuus aan te bieden

-‘Dat was een onfortuinlijk incident dat in feite geheel buiten onze dagelijkse praktijk om is gegaan. Waarmee ik al dat gesjoemel natuurlijk niet wil bagatelliseren’.

-‘Deze beslissing voor mijn handelen was geheel door anderen voorgedefiniëerd’.

-‘Soms maak ik ook wel eens een verkeerde inschatting hoor! Ik kan niet altíjd alles goed doen’.

-‘Ik heb echt niks verkeerds gedaan. Mijn handel en wandel is gewoon een afspiegeling van zoals het overal in Nederland gebeurt. Ze moeten alleen maar mìj hebben. Dat is nu wel duidelijk’.

-‘Misschien zat er ergens een weeffoutje in het systeem’. (Bij uitstek geschikt als er ergens een tekort van 3 miljard euro is ontstaan).

-‘Dat kan gebeuren. We hebben nog niet alles helemaal op orde. Maar we gaan positief aan de slag met dit incident’.

‘Daarin herken ik mij absoluut niet!’.

-‘We wilden juist vooruitkijken middels een dialoog hoe het ook anders zou kunnen. Dat is helaas nog niet tot in de puntjes gelukt maar zal in de toekomst zeker z’n beslag krijgen’.

-‘We gaan positief aan de slag met dit incident’.

-‘Natuurlijk moeten we voorkomen, dat de verliezen in de toekomst nóg groter worden’.

-Na het afblazen van een project waarin inmiddels een half miljoen werd geïnvesteerd: ‘De schoonheidsprijs verdient het zeker niet maar wij noemen het achteraf gezien een wijs besluit’.

-‘Ik kan alleen functioneren als sluitstuk van een veelomvattend proces dat gericht is op verbetering van de kwaliteit. Maar als het steeds moet gaan de invulling van de details geef ik toe, dat dat niet mijn sterkste zijde is’.

-‘In feite ben ik slechts eigenaar van het leerproces. Zodat ik in de de nieuwe feedbackronde zo spoedig mogelijk een nieuwe consultatieronde zal bewerkstelligen om een en ander weer zo spoedig mogelijk trecht te trekken’.

-‘In de thans ontstane urgente transitie streef ik naar een toekomstige win-winsituatie en zal verder oproepen om mee te zoeken naar een nieuw perspectief. Maar u moet me wel even de tijd gunnen om mezelf met een wake-upcall te kunnen herpakken’.

-‘Grof nalatig geweest? Nee. Nalatig? Misschien’.

-‘Ik heb een grens overschreden, zeg ik nu. Maar mijn beleving toèn was, dat ik dat deed vanuit mijn integriteit. Ik zal proberen te leren van mijn gemaakte fouten en ga hard werken om het vertrouwen te herwinnen’.

‘Het gezaghebbend en verbindend acteren naar de betrokkenen toe liet misschien hier en daar iets te wensen over maar viel in ieder geval steeds binnen de heersende normen’.

Als u al deze excuses zorgvuldig uit uw hoofd leert garandeer ik u een uiterst succesvolle carrière in de politiek
(Sommige excuses zijn trouwens ook met een redelijke kans op succes te gebruiken in uw relatie)
 
Geplaatst op: Donderdag 8 oktober 2020 om 08:23 uur
1882988
bezoekers
© 2021 - Julius Pasgeld